seo optimizacija spletne strani nasveti

Veliki »OČE« in vsevedi iskalnik Google, se vseskozi nadgrajuje, posodablja in spreminja svoje algoritme iskanja.

Da bi bile naše strani karseda bližje vrhu prikazanih zadetkov, pa se moramo prilagajati in »posodabljati« tudi mi.

Če je še nedolgo tega veljalo, da je potrebno po svoji spletni strani nametati čim več ključnih besed na katere ciljamo, tega nasveta danes vsekakor ne bi mogli dati.

Seveda je še vedno potrebno obdržati neko jedro oz. bistvo o katerem govori naša spletna stran in ključno besedo tega jedra dovolj dobro izpostaviti, da vsebino, v katerem se nahaja, Google oceni kot najboljšo za nekega iskalca na spletu. Zapomnite si nekaj zelo pomembnega. Namesto trosenja ključne besede v članku, raje uporabite različne izpeljanke te besede. Vzemimo za primer ključno besedo “gumijasta račka”. Namesto tega, da bi povsod pisali točno to besedo, uporabite raje: gumijaste račke, z gumijasto račko, ob gumijasti rački in tako dalje. Google dobro ve o čem je govora.

Google ceni dobro in kvalitetno vsebino

Nikakor pa ne pretiravajte z rabo ključne besede ampak se raje posvetite kvalitetnim vsebinam. Google bo v prihodnje še bolj pazil na to, da bodo zadetki, katere bo prikazal, vsebinsko čim bližje iskanjem. Saj ne da tega ne bi počel že v preteklosti, le kvaliteta samih zadetkov se bo še bistveno dvignila. Torej, pišite kvalitetne vsebine, dajte obiskovalcu informacijo, ki jo išče in ne zavajajte z naslovi in ključnimi besedami, ki potem v sami vsebini nimajo največje teže.

Google postaja čedalje pametnejši in njegovi algoritmi že dobesedno prebirajo vsebino in jo ocenjujejo po kvaliteti. Dogaja se in se bo še bolj, da bodo pri vrhu strani, ki sploh niso izvedle »nasilne« optimizacije na ključno besedo, pač pa bodo tam sedele strani s kvalitetnimi članki, ki govorijo prav o tistem kar nekdo išče.

Zelo pomembno za SEO | optimiziranje slik v člankih!

To pomeni, da mora biti slika naložena na strežnik v pravem formatu, poimenovana s pazljivo izbranim naslovom in biti objavljena na spletni strani v njeni originalni velikosti, kar posledično pomeni hitrejše nalaganje strani. Pozabite na to, da boste, na primer, v svojo WordPress medijsko knjižnico naložili nekaj megabajtov in nekaj tisoč px veliko sliko, ter jo v članku objavili v pomanjšani verziji. Original je še vedno ogromen in zahteva določeno delo v ozadju.

Potrudite se in sliko optimizirajte že pred samim nalaganjem v medijsko knjižnico. Ocenite kakšno velikost potrebujete za objavo in jo pravilno poimenujte. Izognite se šumnikom, več besedne naslove pa povežite s podčrtajem (primer: lepa_pokrajina.jpg). Ne pozabite na Alt tag, ki iskalnikom pove kaj je na sliki.

Gradnja povratnih povezav

Nič novega, toda kako do kvalitetnih backlinkov? Spet z izjemno, kvalitetno vsebino, ki bo prepričala vaše obiskovalce, da bodo sami od sebe delili povezavo na vsebino preko socialnih omrežij, objavili v kakšnem forumu in podobno. Seveda ne gre pri vseh objavah za tako-imenovane backlinke saj veliko spletnih strani za povezave v svojih komentarjih uporablja »No-follow« in tako blokira Googlove in ostale robotke, da bi povezavo razumeli kot povratno.
Se pa bodo našli lastniki spletnih strani in blogov, ki bodo želeli objaviti povezavo do vaših kvalitetnih člankov.

Potrebno pa se je zavedati, da povratne povezave nekaj štejejo, če so objavljene na kvalitetnih in dobro rangiranih straneh s podobno vsebino. Kar tako, lepljenje povezav vse povprek se ne bo obrestovalo. Prej obratno. Povratne povezave lahko tudi zakupite. V tem primeru gre za paket xy člankov z vsebino, ki je sorodna vaši. Članke potem objavijo na spletnih straneh z dobrim PageRankom, objavijo povezave do vaše spletne strani in, če je vse po sreči so rezultati kmalu vidni.

Naslovi (h1, h2, …)

Pravilno oblikovani naslovi in postavljeni na pravo mesto, so zlata vredni. Preden objavite članek vedno dobro premislite ali ste zapisali tako kot želite in ali bodo vaši obiskovalci prišli do informacij, ki jih iščejo. Ne zavajajte z naslovi zaradi ključne besede, je pa seveda zelo dobro, če se ta beseda pojavi v samem naslovu kadar članek govori o tej vsebini. Ne pišite naslovov, ki so sestavljeni samo iz ključne besede. Vedno raziščite kaj v povezavi s to besedo iščejo vaši potencialni obiskovalci.

Prisluhnite bralcem

Če vam vaši bralci v komentarjih pod članki, ali pa na socialnih omrežjih, sporočajo, da z vsebino niso povsem zadovoljni, da so iskali nekaj drugega, oz. niso našli čisto vsega kar jih zanima, jim prisluhnite. Če je možno, odpravite napake, izpopolnite članke in dodajte manjkajoče informacije. Saj veste, če bodo zadovoljni vaši obiskovalci, bo zadovoljen tudi Google. Google zna dobro oceniti koliko časa obiskovalec preživi na vaših vsebinah, kar mu pove kako zanimivo branje ponujate.

Strani prilagojene mobilnim napravam

Mobilni telefoni in tablični računalniki nas spremljajo na vsakem koraku. Ko potrebujemo informacije v tem hitrem svetu, jih potrebujemo hitro in takrat najprej sežemo po mobilnih napravah. Veliko spletnih strani danes beleži že 2/3 celotnega obiska preko mobilnih naprav.

Spletna stran, ki ni prilagojena mobilnemu pogledu, vsekakor ne bo deležna pozitivnih točk s strani obiskovalcev, kot tudi ne spletnih iskalnikov. Obiskovalec, ki se mu bo na mobilnem telefonu pojavila stran, ki ni prilagojena za mobilne naprave, bo kmalu zapustil stran. Postajamo razvajeni in želimo, da je vse takoj kot mora biti. In zakaj tudi ne bi bilo?

Hitrost nalaganja spletne strani

Se vaša spletna stran nalaga celo večnost? Poskrbite za to nadležno in za posel nevarno situacijo. Kot prvo vam bodo s spletne strani, zaradi neučakanosti, pobegnili obiskovalci in potencialne stranke, kot drugo pa vaše strani tudi Google ne bo uvrstil na najboljše pozicije saj sam največ poudarka da na zadovoljstvo uporabnikov spleta. Optimizirajte slike, počistite nepotreben balast, uredite kodo strani, …

Povejte Googlu, da obstajate

Uporabite Google Search Console in sledite navodilom. Vpišite vašo domeno v Googlov imenik, v Search Console vnesite XML naslov do imenika vaše strani. Ko je stran enkrat poindeksirana s strani Googla, spremljajte kaj se dogaja, preverjajte obvestila, odpravljajte napake in sledite navodilom.

Potrudite se, da bo Google ob ogledu vaše spletne strani zadovoljen. Ko na spletni strani objavite novo vsebino ali članek, naredite »Fetch« (Prenesi kot Googlebot), ki Googlu takoj sporoči naj osveži svojo bazo podatkov glede vaše spletne strani. Več o uporabi Google Search Console TUKAJ.

Raziščite in analizirajte ključne besede

Precej pomembneje, kot zasipanje članka s ključno besedo, je raziskati trg ali to besedo sploh kdo išče. Za to lahko uporabite orodje Google Keyword Planner. Nastavite državo iskanja ali pač pustite odprto za ves svet, vpišite določeno ključno besedo in preverite kako zelo iskana je. Šele po tem se odločite ali se vam sploh izplača zapravljati čas z optimizacijo spletne strani na to ključno besedo.

Orodje vrne rezultate iskanj na mesečni osnovi in sicer izračuna povprečje izbranega obdobja. Torej, bodite pazljivi, če se je beseda šele pričela pojavljati na trgu saj potem povprečje ne igra vloge, pač pa le rezultati zadnjih mesecev.

Meta oznake in SEO

Meta oznake in opisi imajo še vedno svojo vlogo pri optimizaciji spletnih strani. Vsekakor poskrbite za kvalitetne oznake in opise. Predlagamo 150-200 znakov z nekaj ključnimi besedami. Bodite pozorni pri kreiranju naslovov, da bodo pritegnili iskalce že na prvi pogled. Da bi še močneje izstopali uporabite emojije ?. O tem bom več napisali drugič.

Socialna omrežja in SEO

O tem bomo sicer pisali več v prihodnje, ta hip pa naj dodamo, da je (in bo) vloga pojavljanja v socialnih omrežjih vsekakor nadvse koristna za vaš posel. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest in podobno. Ljudje delijo, všečkajo, delajo vgrajene objave na svojih spletnih straneh in blogih. Masa ljudi, ki tako vidi vaše objave na socialnih omrežjih nikakor ni nezanemarljiva. Z nekaterih omrežij pridobimo tudi nadvse vredne povratne povezave (backlinke) saj so te strani med najbolje ocenjenimi na spletu (Pagerank). Sicer gre večinoma za nofolow povezave ampak Webmasterji so glede tega precej neenotnega mnenja.

Kaj je Google Pagerank?

Google Pagerank je ena najpomembnejših ocen, ki jih Google uporablja pri uvrstitvi spletne strani med iskane zadetke. Pagerank ocene se gibljejo med 0 in 10, pri čemer je 10 najvišja možna ocena. Tukaj pridejo do izraza kvalitetne vhodne povezave in tudi tiste, ki z ene vaše strani vodijo na drugo vašo stran ali pod-stran. Že pri oceni 2-3, se precej pozna uvrstitev vaše spletne strani. Bolj cenjene slovenske spletne strani beležijo pagerank okoli 6-7.

Vas zanima kdo se lahko pobaha z oceno 10?

Če ste odgovorili, da je to zagotovo facebook.com, potem ste se zmotili. Je pa z desetico ocenjen twitter.com. Torej, ko bo vaša stran dosegla, ali pa že dosega PR 2 ali morda 3, vedite, da bo med zadetki na določeno ključno besedo lahko precej visoko že kmalu po objavi novega članka. Z dobro ocenjenih strani si tudi želite povratnih povezav saj so te v očeh Googla vredne precej več kot povezave s tistih, ki beležijo PR 0.

4 komentarji
  1. Zanimivo, sploh tisti del o vsebinskem SEO. Tudi sam počasi opažam, da so pozicije v iskalniku vse manj povezane s ključno besedo in vse bolj z obširno, kvalitetno vsebino. Hvala za napisano 😉

  2. Zelo dobro obrazloženo in ja, kvalitetni članek o optimizacije spletnih strani.

  3. Hvala za tale zapis 😉 Je mogoče pričakovati v prihodnje kaj več razlage o Webmastertools?

    Lp

  4. Odličen članke SEO 2015. Sam že pridno uporabljam uporabne nasvete in vidim, da bo v bodoče vedno več kvalitetne vsebine.