Če ste še nedolgo tega slišali, da je pisanje SEO člankov nabijanje v meglo z začimbo ključnih besed, pa danes to prav gotovo ne velja več.

Razpihajmo najprej meglo. Z nabijanjem v meglo smo želeli ponazoriti splošno in površno pisanje seo člankov o neki tematiki, ki je sama sebi namen. Torej pisanje o ježu in njegovih bodicah, pri čemer pazimo, da velikokrat omenimo tako ježa kot bodice. Takšnih člankov danes ni več dobro pisati, če želimo s tem pisanjem doseči, da nas bo Google cenil in nam dodelil najboljša mesta v svojem brezčasnem kraljestvu.

via GIPHY

Ne pišite za Google ampak za svoje obiskovalce

Ljudje, ki s  pomočjo spletnega iskalnika iščejo določene informacije, si nikakor ne želijo pristati na članku, ki ne nudi nobene dodane vrednosti. Torej na nekem precej meglenem članku, ki več skrije kot razkrije. Če ste morda pred časom še pretentali iskalnike, da so takšnim člankom namenili nekaj pozornosti, pa je temu danes precej drugače. Bistvo iskalnikov v 2022 je, da svojim uporabnikom ponudijo najbolj kvalitetne vsebine glede na njihovo iskanje, zato je pisanje SEO člankov postalo precej resna zadeva.

Vzemimo za primer neko spletno stran, ki je s pisanjem člankov na določeno ključno besedo uspela prodreti na prvo stran zadetkov Googla. Torej med prvih 10. Ampak zgodi se sledeče. Ljudje klikajo na ta članek in se po prebranih nekaj vrsticah razočarano odpravijo drugam. Google je pameten in ker ve, da branje članka z xy besedami traja 4 minute in pol, obiskovalci pa se v povprečju na njem zadržijo manj kot minuto, nekaj ni v redu.

Vsi signali kažejo, da je članek nekvaliteten in na iskano besedo ne ponuja zadovoljivih informacij. Po določenem času in kakšni spremembi algoritma iskanja, članek počasi izgine s prve strani in pristane morda na tretji ali celo četrti strani. Prav po Googlovi spremembi iskalnega algoritma na 4.5.2020 denimo so bili opazni velikanski padci (a tudi skoki) določenih spletnih strani. Dejstvo je, da se Googlovi možgani ves čas učijo in spreminjajo, SEO smernice pa se morajo ves čas prilagajati temu napredku in mu skušati slediti.

Kako se torej lotiti pisanja SEO člankov v letu 2022?

Vsekakor čimbolj naravno. V svojih člankih zajemite vse potrebne informacije, ki jih bralec potrebuje za nadgrajevanje svojega znanja ali pa zato, da se v popolnosti informira o tistem kar je na spletu iskal. Torej, če nekdo išče informacije o tem kako optimizirati spletno stran, ne pišite le o tem, da mora raziskati ključne besede in z njimi posuti članek, kakor sladkor v prahu jabolčni zavitek.

Ste postali lačni? Verjetno bi bili razočarani, če po prebranem članku o jabolčnem zavitku nikjer ne bi zasledili vsaj recepta zanj. Če torej ponujate e-knjigo z recepti, to povejte že v naslovu in ne zavajajte obiskovalcev, ki bodo na članek kliknili z mislijo, da jih tam čakajo že vse potrebne informacije za peko okusnega zavitka.

Vsebina je še vedno kralj zato ne skoparite z dolžino. Tudi danes velja, da naj bo članek dolg vsaj med 500 in 800 besed. Seveda je prav tako potrebno preveriti ključne besede, število mesečnih iskanj pa vam bo najnatančneje podalo orodje Google Keyword Planner, ki ga boste našli znotraj orodja Google Ads. To bo natančno v primeru, da imate v teku vsaj eno oglasno kampanjo. Če te že dlje časa niste imeli, bodo številke precej nenatančne in preveč splošne. Lahko pa takšno analizo naročite tudi pri nas.

So ključne besede še vedno pomembne?

Ko smo pri ključnih besedah, povejmo da v letu 2022 nikakor ni več prioriteta, da se uporablja zgolj eno in isto ključno besedo. Dosti bolj pomembno je v člankih uporabiti njene sinonime oziroma sorodne besede. Če se sprašujete kaj je to, navedimo en primer:

  • HOJA – sinonimi te besede so: pešačenje, pešhoja, gibanje, premikanje, korak in podobno.

Če se vam zdi, da ste bolj slabi pri iskanju sinonimov si lahko pomagate z odličnim orodjem za iskanje sinonimov https://sinonimi.si/. Nadalje pa vam bo pomagala vaša kreativnost in znanje “pesnjenja” stavkov, ter različnih oblik pripovedovanja.

Pri pisanju se izogibajte ponavljanju ključne besede. Raje uporabite sinonime.

Ustrezni naslovi in med-naslovi

Tu ne bomo povedali nič novega. Še vedno se je potrebno držati jasnih SEO smernic glede naslovov in med-naslovov, ter ustrezne hierarhije le teh (h1, h2, h3, …). Pri tem upoštevajte, da je najbolje, da je h1 naslov samo eden, h2 pa lahko ustrezno uporabite tudi večkrat. Naslove razdelite po pomembnosti in nikoli ne uporabljajte oznak h1, h2, itd., samo zato, da je vaše besedilo videti večje!

Naslovi naj bodo napisani jasno in naj s svojo vsebino bralcu povedo kaj ga čaka pod njimi. Večina nas samo preleti daljši tekst v iskanju določene informacije, zato so kvalitetni med-naslovi še kako pomembni. Če se sprašujete ali ne bo obiskovalec zaradi tega hitreje zapustil stran, imate do neke mere prav. Ampak, če bo ta obiskovalec že s pomočjo iskalnika iskal to podrobno informacijo, ki se nahaja na vaši strani in je le del bolj obširnega teksta, ki targetira na druge ključne besede, bo Google znal upoštevati tudi to.

Notranje in zunanje povezave

SEO optimizacija spletnih strani poceniŠe vedno je prav tako pomembno, da uporabite kakšno relevantno zunanjo povezavo. Bralca članka pošljite tudi kam naprej po vaši strani (notranja povezava). Če se na njej seveda nahaja vsebina, ki je sorodna temu članku in dodatno razčleni katerega izmed opisanih segmentov. Zapomnite si, da morajo zunanje povezave voditi na spletne strani s kvalitetno vsebino, ki je sorodna vaši, ali pa vsaj govorijo o tistem delu s katerega ste povezali k njim. Uporabite ukaz _blank, ki bo po kliku na povezavo odprl nov zavihek. Na ta način obiskovalec ne bo pozabil na vašo stran.

Oblikovanje vsebine

Če smo nekaj besed že namenili oblikovanju članka z naslovi in med-naslovi, je na mestu, da omenimo tudi oblikovanje samega besedila. Bralci imamo radi pred seboj tekst, ki je jasen in nam omogoča, da se ne izgubimo v strnjenih vrsticah nepreglednega besedila. Za začetek, uporabite dovolj velike in berljive fonte. Naslednja stvar so ne-predolgi stavki in tudi odstavki. Vsekakor odebelite kakšen pomembnejši del ali stavek, pa tudi ključno besedo in katerega od uporabljenih sinonimov. Odebelite tiste dele besedila, za katere menite, da bodo bralcu nekako najbolj koristili.

Optimizacija slik

Vsebino vsekakor popestrite s kakšno sliko, videoposnetkom ali vdelano objavo iz socialnih omrežij. Ne pozabite ustrezno obdelati slik! Naslovna slika naj ne bo večja/težja od 100kb, slike za popestritev članka pa naj imajo od 30 do 70kb kar je povsem dovolj. Vsekakor jih pred nalaganjem obrežite na ustrezno dimenzijo. To bo že močno pripomoglo k zmanjšanju, nato pa jih še dodatno optimizirajte s katerim od brezplačnih programov na spletu. Zakaj? Zato, ker se bo na ta način vaša stran naložila precej hitreje in Google ima to (kot tudi vsi mi) zelo rad.

Mi za ta del spletne optimizacije denimo uporabljamo OptimizilloSlike pred nalaganjem na spletno stran prav tako ustrezno poimenujte. Za poimenovanje uporabite ključno besedo ali katerega od sinonimov. Pred objavo ne pozabite še na alt-tag oznako s katero boste Googlu povedali kaj se na sliki nahaja.

V resnici je to nekako vse, in bi moralo zadoščati za uspešno napisan in kvaliteten SEO članek v letu 2022. V kolikor pa vam še vedno ne bi šlo, ali pa denimo ne bi utegnili ob pisanju misliti še na vse našteto, pa lahko to delo prepustite tudi izkušenim strokovnjakom in piscem v našem podjetju.

Preverite našo ponudbo pisanja člankov!