google fetch webmasters search consoleIndeksiranje spletne strani je zelo pomembno.

Pišete blog in se po objavi novega članka sprašujete kdaj ga bo Google poiskal?

Niste edini. Google ima svoj urnik za indeksiranje spletnih strani med katerim za svojo bazo pobere tudi vse novosti, ki ste jih objavili na svoji spletni strani. Seveda je potrebno poskrbeti, da je članek pravilno optimiziran in, da Googlu to sploh dovolimo. V primeru, da članek v kodi označimo z »noindex«, ga bo Google namreč ignoriral.

Ali lahko indeksiranje spletne strani kako pospešim?

Seveda! Z uporabo orodja Google Search Console (prej Webmasters tools) lahko Googlu sporočimo, da smo objavili novo stran, članek ali pa samo popravek. Najprej se v orodje vpišemo s svojim Google računom in na listo spletnih strani dodamo našo spletno stran. Najprej boste morali opraviti postopek verifikacije, ki je možna na kar nekaj različnih načinov:

  • koda, ki jo vstavimo v header strani
  • s pomočjo Google Analytics računa

Priporočamo, da se najprej prebijete skozi menijsko vrstico na levi in pogledate kaj vse omogoča to mogočno spletno orodje. Na voljo je precej statističnih preglednic, orodij za iskanje potencialnih napak, preverite lahko kako se vaše spletno mesto obnese na testu za mobilne naprave, kakšna je hitrost nalaganja in podobno.

Pred prvim indexom naložite tudi “sitemap” vaše strani

V Google Search Console lahko iz indeksa tudi odstranite strani, pod-strani in članke katerih naša spletna stran ne vsebuje več (morebitne izbrisane vsebine), saj Google ni preveč navdušen nad zadetki kjer se ne nahaja prej naložena vsebina, zdaj pa se pojavlja napaka 404.

Več o uporabi izjemno pomembnega orodja za optimizacijo spletnih strani bomo pisali še v prihodnjih člankih.