spletna stran za mobilni telefonŽe dolgo je jasno, da je spletna stran prilagojena mobilnim napravam prej nuja kot luksuz.

Se še vedno sprašujete ali vašo spletno stran prilagoditi pametnim mobilnim napravam, ali pa bo to za vas samo nepotreben strošek?

Ne sprašujte se več. Vsekakor je odgovor DA!

Tako kot vi in jaz, imajo tudi drugi v žepu vedno mobilni telefon. Zelo težko bi danes našli nekoga, ki ga dejansko ne bi imel. Prav tako težko nekoga, ki ne bi imel tako imenovanega “pametnega telefona”. Marsikdo s seboj prenaša tudi tablični računalnik, ki v veliko primerih postaja nadomestek osebnega računalnika.

mobilne spletne straniTa članek, na primer, se piše in ureja na spletni strani preko tabličnega računalnika. Tudi preko pametnega mobilnega telefona smo že urejali vsebine a je vendarle neprimerno udobneje te reči početi na nekoliko večji površini zaslona, ki jo nudi tablični računalnik. Če ta zapis berete na kateri od svojih mobilnih naprav potem ste zagotovo že opazili, da je tudi spletna stran dvaaja.net prilagojena mobilnim napravam. Tekst je naložen od roba do roba, z dovolj velikimi fonti za udobno prebiranje, na vrhu pa imate pregleden meni za brskanje po vsebinah.

Zakaj torej potrebujete spletno stran prilagojeno mobilnim napravam oz. responsive design?

Upravljavci spletnih strani (Webmasterji) že nekaj časa beležimo velikanski porast obiska spletnih strani preko mobilnih naprav. Obiskanost spletnih strani preko mobilnih naprav je že zdavnaj presegla 50% in je bližje 70%! Poglejte na primer sebe. Kolikokrat na dan uporabite mobilni telefon za obisk različnih spletnih strani? Socialna omrežja, iskanje s pomočjo Googla, pridobivanje različnih informacij, cen, …

Se še vedno sprašujete zakaj vašo stran nemudoma prilagoditi mobilnim napravam?

Verjetno ste že kdaj, med brskanjem po svetovnem spletu s svojim mobilnim telefonom, naleteli na spletno stran, ki se ni naložila tako, da bi bila vsaj spodobno berljiva. Dobesedno pomanjšana “velika sestra” vam je le po barvah in obliki dala vedeti, da ste na pravem mestu. Potem ste se lotili povečevanja in branja po nekaj besed, ter premikanja strani v levo in desno, na koncu pa obupali in zaprli stran. Enako počnejo tudi obiskovalci vaše spletne strani, če ta ni prilagojena mobilnim napravam!

In tega si ne želite mar ne? Da bi vašo spletno stran zapustilo do 70% vseh mesečnih obiskovalcev še preden bi jim uspeli povedati kako super ponudbo imate za njih. Potem pa je tu za vas še en velik problem, ki se imenuje Google.

Vsi lastniki spletnih strani si želimo biti na določene ključne besede uvrščeni kar se da visoko v iskalniku Google in podobnih. Toda tako kot mi, je tudi Google ugotovil, da je obiskovalcev preko mobilnih naprav vse več in, da niso nič kaj zadovoljni, ko naletijo na spletne strani, ki niso prilagojene mobilnim napravam. Ker pa Google v osnovi želi iskalcem ponuditi čim kvalitetnejšo vsebino in zadetke, je pričel slabše uvrščati spletne strani, ki niso prilagojene mobilnim napravam, oziroma uvrščati bolje tiste, ki so.

Kaj storiti, da bomo všeč obiskovalcem in Googlu?

Obrnite se na izdelovalca vaše spletne strani in ga povprašajte kako je s to rečjo ter kakšen bi bil strošek, da vam omogoči “responsive design” spletne strani. Obstaja tudi varianta, da se vam vzporedno postavi mobilno spletno stran in doda le delček kode v osnovno, ki obiskovalca z mobilno napravo takoj preusmeri na mobilno spletno stran.

Še najmanj težav s tem imajo lastniki WordPress spletnih strani, saj so grafične predloge zanje v veliki večini vse prilagojene prikazovanju na mobilnih napravah. Na računalniku so videti kot običajna spletna stran, na mobilni napravi pa “skočijo skupaj” in se prelevijo v uporabno mobilno spletno stran. Seveda ne vedno povsem tako kot bi si morda želeli, zato bo za zahtevnejše potrebno še nekaj dodatnega programiranja. Za večino pa bo tovrstna varianta odlična izbira.